Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
T-Z

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Csepel Öttusa és Triatlon Sport Egyesület 36 (1) 202 0220, 36 (20) 956 6735 Budapest II. kerület
Proform Pécsi Triatlon Klub 36 (72) 232 130 Pécs
Budai XI SE 36 (1) 206 6501, 36 (30) 960 7424 Budapest XI. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Triatlon
Leírás
Táv. A triatlonversenyeket különböző hosszúságú távokon rendezik meg. Nemzetközileg három távot ismernek el:

Rövid táv (olimpiai táv). Úszás 1,5 km, kerékpározás 40 km, futás 10 km.

Középtáv. Úszás 2,5 km, kerékpározás 80 km, futás 20 km.

"Vasember-viadala" (hosszú táv). Úszás 3,8 km, kerékpározás 180 km, futás (maratoni táv) 42,195 km.

Útvonal. A pálya kör alakúként fogható fel, ahol a rajt, a cél és a váltóhely is egyugyanazon helyen van. A rajthelyet és a célt más-más helyen is fel lehet állítani, de ez esetben két váltóhelyre van szükség. A "pályát" világosan kell kijelölni.

Időmérés. A verseny időmérése akkor kezdődik, amikor a versenyzők úszni kezdenek, és akkor fejeződik be, amikor a futás végén beérkeznek a célba. A váltás ideje, vagyis az az idő, ami alatt a versenyző átöltözik és sportszert cserél (az egyik versenyágról átvált a következőre), beszámít a teljes versenyidőbe.

Váltóhely. A verseny során – az egyes számoknak megfelelően – a versenyzők öltözetet cserélnek. Levetik pl. úszóruhájukat, feltöltik a kerékpározáshoz szükséges felszerelést, majd leemelik a helyükről a rendszerint a rajtsorrendnek megfelelően számozott kerékpárokat. A kerékpározási szakasz végeztével a kerékpárokat visszaviszik a helyükre, majd felveszik a futóöltözetüket. A váltóhelyen kerékpáron közlekedni nem szabad.

ÚSZÁS
Rajt. A versenyzők egy hallható és látható jelre együttesen rajtolnak a parttól vagy az alacsony vízből. A vízbe szállástól és a vízből távozástól eltekintve a versenyzőknek mindvégig úszniuk kell.

Pálya. Nyílt vízben az úszók által megteendő útvonalat (a pályát) 50 m-enként elhelyezett bóják sora jelzi. A versenyzők előtt 25 m-rel egy vezetőcsónak halad, és arról irányítják az úszókat. Medencében is meg lehet rendezni az úszást.

Öltözék. A versenyzők színes úszósapkát viselnek, rajta a versenyző számával, továbbá úszóruhát (vagy triatlon ruhát, amit úgy terveztek, hogy mind a három versenyszámban használható legyen) és úszószemüveget.

A versenyzők viselhetnek egybeszabott, testre simuló neoprénruhát is, a víz hőfokától függően, de nem lehet 3 mm-nél vastagabb. Serkentőszerek használata tilos.

Biztonság. Színes úszósapkát azért kell viselni, hogy a vízben tartózkodó versenyzőket könnyebben lehessen felismerni. Az úszópálya mentén csónakok és motoros mentőhajók cirkálnak. A mentést kérő úszónak karja felemelésével kell jeleznie ez irányú óhaját. Ha a víz túlságosan hideg, a versenyt nem bonyolítják le. A vízhőfok 1500 mérnél hosszabb távon minimum 18 °C. Egy úszót akkor zárnak ki a versenyből, ha:

- nem követi a kijelölt pályát;
- nem tesz eleget a ruházatra és felszerelésre vonatkozó rendelkezéseknek;
- a tengerfenéktől vagy az úszómedence aljától vett segítséggel, vagy - vonókötél vagy csónak segítségével halad előre;
- az úszóverseny lebonyolításra meghatározott időt túllépi.

KERÉKPÁROZÁS
Váltás. A kerékpározási szakasz közvetlenül az úszás után kezdődik, miután a versenyző felöltötte kerékpáros ruháját.

Pálya. A versenyt rendszerint kemény burkolatú közutakon rendezik meg. A kanyarból gondosan el kell távolítani a homokot és a kavicsokat. A versenyzőknek a közutakon érvényes közlekedési szabályokat be kell tartaniuk.

Kerékpár. A versenyzők könnyű, sebességváltós versenykerékpárt használnak. A gépeknek országúti közlekedésre alkalmas állapotban kell lenniük. Alacsony fekvésű kormánnyal felszerelt kerékpárok használhatók, de olyanok nem, amelyek a légellenállás csökkentése céljából szélvédő pajzsokkal vannak ellátva. A kerékpárt is rajtszámmal kell ellátni.

Felvezetés. A versenyzők nem vezettethetik magukat egy második versenyző vagy gépkocsi által. A versenyzőknek legalább 10 m-es távolságot kell tartaniuk az előttük haladó versenyző mögött, előzésben pedig legalább 2 m-re el kell távolodniuk egymástól. A pálya mentén hivatalos személyek cirkálnak, hogy ellenőrizzék, vajon nem sértik-e meg a szabályokat.

FUTÁS
Váltás. A verseny futószakasza akkor kezdődik, amikor a versenyző visszatette a helyére a kerékpárját. Ekkor válthat cipőt és ruhát. A haladás formája nincs korlátozva. Futhat, gyalogolhat, kúszhat (!) is.

Pálya. A futást rendszerint országutakon és városi utcákon bonyolítják le.

Öltözék. A versenyzők futócipőt, rövidnadrágot és trikót, vagy triatlonruhát viselnek, továbbá rajtszámot a mellükön.

Kizárás. A futót ki lehet zárni a versenyből, ha vezetteti magát, vagy más külső segítséget vesz igénybe.

Cél. A verseny futószáma egy összeszűkülő célfolyosóban ér véget. Ezzel egyúttal az egész verseny befejeződik.
 
Forrás: