Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
T-Z

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
BHSE Taekwondo Szakág 36 (20) 966 6670 Budapest XIII. kerület
Universum SE- Taekwondo 36 (30) 274 8934 Budapest III. kerület
DIAMOND Sportegyesület és Harcm?vészeti Iskola 36 (20) 946 0321 Budapest III. kerület
Pit Bull Gym 36 (1) 215 6247 Budapest IX. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Tae-kwon-do
Leírás
Koreai harcművészeti irányzat

Hazai stílusok:
- ITF Taekwon-do
- WTF Taekwondo

A Taekwondo jelentése:
A Taekwondo szó új keletű, csak az 1950-es évektől kezdte használni Choi Hong Hi, és később az általa kitalált nevet adták az új harcművészeti ágnak.

Taekwondo - 1. A lábbal és kézzel való harc művészete;2. A láb és kéz útja; 3. Az rugás és ütés művészete; 4. A fegyvertelen küzdelem művészete
tae: 'lábbal rúgni, blokkolni', lábbal rúgás, ugró rúgás
kwon: ököl, 'ütni, blokkolni a kézzel'
do: út, művészet

A Taekwondo története:
A Taekwondo viszonylag új modern harcművészet, a mai technikáinak a túlnyomó többségét a XX. század '50-es '60-as éveiben alakították ki a Koreai mesterek. Mivel egy dinamikus, fejlődő képes harcművészeti ágazatról van szó, a mai napig is folyamatosan változik, fejlődik.

A Taekwondo eredete az időszámításunk előtti I. századi társadalmakig vezethető vissza. Ebben az időben a Koreai félszigeten három királyság alakult ki: Silla (ie. 57.), Koguryo (ie. 37.) és Baekje (ie. 18.). Ezek a királyságok évszázadokon keresztül harcban álltak egymással a félsziget feletti uralomért.

Az első máig fenn maradt Harcművészeti vonatkozású emlékek ebből az időből származnak: a Koguryu dinasztiabeli Muyong-chong és Kakchu-chong nevű királyi síremlékek falain, illetve mennyezetén lévő falfestmények, melyek egymással küzdő férfiakat ábrázolnak.

Akkoriban a Koguryo tudott a legdinamikusabban terjeszkedni, ahol már ekkor magas színvonalon oktatták a harcművészeteket. Silla 24. királya Chin Heung Konguryo királyával szövetkezve létrehozta az első elit katonai alakulatot a "Hwarangdo-t". A Hwarando kiképzésben nagy hangsúlyt fektettek mind a fegyveres mind a fegyver nélküli közelharc képzésére. Ha hinni lehet a korabeli történeteknek, már ekkor magas színvonalú láb technika jellemezte a stílust. A Hwarangdo képzésben a testi nevelés mellett a szellemi képzéssel is foglalkoztak. Ezt egy Buddhista tanító Won Kwang konfuciusi tanai alapján tették.

A konfucionizmus mind a mai napig jellemzi a Koreai harcművészetek nagy részét. Szemben például a Japán harcművészetekkel, ahol többnyire a Zen Buddhizmus adja a szellemi hátteret.

Végül Munmu Vang-nak (661-680) Silla királyának, sikerült egyesítenie a Koreai félszigetet uralma alatt 668-ban, bár még Kínával 735-ig voltak háborúk a határ kérdésében.

A Silla által létrehozott egységes Koreai állam végül belülről hullott darabjaira, és az országot egy Van Gon (877-943) nevezetű hadvezérnek sikerült újraegyesítenie 935-ben. Az új állam és a dinasztia Koryo néven 1392-ig állt fenn. Innen ered a Korea elnevezése is az Európai nyelvekben.

1392-ben a Koryo dinasztiát felváltotta a Li dinasztia. Melynek első királya Li Szong Gé megfosztotta trónjától a Koryo dinasztia utolsó királyát is és Thedzsó néven ült trónra. A Li dinasztia az országot Csoszonnak nevezte, így ezt a korszakot szokták O-Csoszonnak is nevezni. Ez a korszak lényegében 1910-ig a Japán megszállás kezdetéig tartott.

Ebben az időben a harcművészeteket elsősorban a hadseregben oktatták, illetve megvoltak a köznépnek is a maga harcművészeti játékai, például a Soo Bak és a Taek Kyon. Máig rendszeresen rendeznek Soo Bak és Taek Kyon versenyeket a Dan-O ünnepek alkalmával (Május 5.-én és Augusztus 15.-én). Valószínűleg ebben az időben érték Kínai hatások is a Koreai harcművészeteket melyek jellegzetességei néhány mai Koreai harcművészeti ágban is megtalálhatóak.

A 19. század végén és a 20. század elején, Koreáért és a környező területekért, három nagyhatalom versenyzett, Kína, Oroszország és Japán. Végül Japán szerezte meg Koreát, és szinte gyarmati sorba taszította. A Koreai népet szinte tökéletesen kizsákmányolták és megpróbálták eljapánosítani. Ekkor a Koreai középosztály, ha iskoláztatni akarta a gyerekeit, csak Japánba tudta elküldeni őket tanulni. Ezek a Japánban tanuló Koreai fiatalok találkoztak a Japán harcművészetekkel, és az akkoriban Japánban elterjedő Okinawai eredetű Karatéval is.

Choi Hong Hi:
Choi Hong HiIlyen Koreai fiatalember volt Choi Hong Hi, aki a Taekwon-do kifejezést kitalálta és később az ITF elnöke lett. De Choi Yong Sul is, aki Takeda Sogakutól tanult Daito Ryu Aiki Jitsut (az Aikido elődje), majd hazatérve kombinálva Koreai stílusokkal Yu Kwon Sul néven oktatta, amelyből később a Hapkido lett. Illetve Hyung Yee Choi is, aki Choi Hong Hi rokona volt és Masutatsu Oyama néven Japánban a Kyokushin Karate megalapítója lett.

1945-ben a Japán hadsereg megadta magát. Koreába a 38. szélességi körtől délre az Amerikai, attól északra pedig a Szovjet hadsereg vonult be. Az Amerikai zónában a Koreai Köztársaság (Dél-Korea), a Szovjet zónában pedig a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) jött létre.

1950. Június 25.-én kirobbant a háború a két Koreai állam között. Az Északiak hetek alatt elfoglalták Dél-Korea 90%-át. A Déliek oldalán előbb az Amerikaiak és az ENSZ csapatok kapcsolódtak be a háborúba majd az Északiak oldalán 1 millió Kínai "önkéntes". A háború 1953. Július 27.-án Panmindzsonban fegyverszünettel ért véget. A két Korea területi és politikai megosztottsága máig tart.

A hosszú Japán megszállás után Dél-Koreában, a különböző harcművészeti iskolák (Kwan-ok) egymás után nyitották meg a kapuikat. Ezekben az iskolákban a legtöbb esetben egymás mellett többféle harcművészeti stílust oktattak, illetve ekkor még nem volt éles határvonal a különböző stílusok között. Ezeknek az iskoláknak a közös jellemzője volt, hogy egy jelesebb mester, az iskola vezetője köré tömörültek. Tulajdonképpen ez adta nekik az összetartó erőt. Értelemszerűen ekkor még nem léteztek a stílusoknak sem szervezetei, sem szövetségei. Később ezeket a harcművészeti stílusokat igyekeztek nemzeti szövetségekben tömöríteni.

Maga a Taekwon-do szó is ekkor bukkan fel először. Choi Hong Hi adta az általa gyakorolt harcművészeti ágazatnak 1955-ben. Ekkoriban ő a Dél-Koreai hadseregben oktatta a Taekwon-dot. Később a harcművészeti iskolákban, Kwan-okban gyakorolt stílusok egy része is átvette a Taekwon-do kifejezést.

1958-ban létrejön a Tang Soo Do Soo Bahk Do Association amely magába tömöríti a különböző harcművészeti stílusokat és szervezeteket. 1950-ben az alábbi főbb iskolákat és stílusokat tartották nyilván Dél-Koreában:
Moo Duk Kwan, Ji Do Kwan, Yon Moo Kwan, Han Moo Kwan, Chang Moo Kwan, Kang Moo Kwan, Cheong Moo Kwan, Chung Do Kwan, Chong Do Kwan, Chong Kyong Kwan, Kuk Moo Kwan, O Do Kwan, Song Moo Kwan, Song Moo Kwan.

1959-ben jön létre a Korean Taekwondo Federation (Koreai Taekwondo Szövetség). Az új Szövetség elnöke Che Myung Sin lett, majd őt követte Choi Hong Hi.

Az ITF és WTF Taekwondo között rengeteg különbség lelhető fel: a TKD action2formagyakorlatokban, azok elnevezéseiben, illetve számában, a technikák elnevezésében, a felszerelésekben, a versenyszabályokban, stb., mely különbségek alapvetően a Choi Hong Hi által gyakorolt karate és a taek kyon elemeit ötvözve kialakított Taekwon-do és az 1961-ben létrejött Koreai Taekwondo Szövetség (végeredményben a későbbi WTF) által tömörített különböző harcművészeti stílusok és szervezetek alkotta Taekwondo különbségeiből eredeztethetőek.
 
Forrás: