Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Szkander
Leírás
Ez a kitérő a kar-birkózásról, népszerű nevén a szkanderről szól. Az az igazság ennek az erőpróbának alapjait, szinte minden fiú gyermek megismeri és biztos, hogy legalább egyszer meg is próbálkozik vele. Most azokhoz szólunk, akiknek ez az erőpróba ennél többet jelent.

A szkander az egyik legősibb birkózás fajta, mely eredetileg mindenféle különösebb előkészület és felszerelés nélkül lehetőséget adott az erő és kitartás összemérésére.
Ma már természetesen ez is versenysport, szigorú szabályokkal, kaegóriákkal, női és férfi bajnokságokkal.
Magyarországon kíváló művelői vannak, 2001-ben már az egyik szövetség világbajnokságot is rendezett nálunk, de ez nem kapott idehaza elég publicitást.
A szkander kiegészítő gyakorlatként a birkózók felkészítésében is szerepet játszhat. Nemcsak a kart és a vállöv izomzatát, hanem szinte az egész testet erősíti, az akarerő és kitartás jó próbája, azaz csupa olyan tulajdonság fejlesztésében hasznosítható, ami a birkózásban is fontos szerephez jut.

A szkander szabályai bonyolultak, az egyes szervezetek honlapjain olvashatók.
Lényegük: a versenyzök állva vagy ülve, asztalra helyezett könyökkel indíthatnak (habszivacs alátét általában megengedett) és másik kezükkel az asztalba épített fogantyúva kapaszkodhatnak. Gyakorlásszerűen persze akár fekve is végezhető.
Ma már nemzetközi szabályok szerint rendezett, súlycsoprttok és nemek szerint szervezett versenyek vannak világszerte.

Csuklóbajnokok
Nem csak a mázsányi óriásoké a világ, a szkandert bátran kipróbálhatják az átlagos testalkatúak is. Legfeljebb egymás ellen küzdenek. A versenyeken úgyis van legalább tíz kategória.

A szkander mégis az erős emberek sportja, amelyhez azért nem árt megizmosodni, bármennyire is tiltakoznak ez ellen maguk a szkanderosok. Ők azt vallják, hogy inkább rafinéria és speciális húzó- meg csavaróizmok kellenek a győzelemhez, nem a nyers erő. A szkander kocsmasportként indult, és nagyjából maradt is ezen a szinten, persze ma már rendeznek világbajnokságokat, meg kontinensversenyeket, megválasztják az Év szkanderosát, és szép summát kapnak a profiviadalok győztesei. Azért mégis az az igazi, amikor a baráti társaság két jókedvű tagja összefeszül, vagy amikor a lányok kihívják a fiúkat - csak azért is megmutatni a nagyszájúaknak, hol is a helyük.
Állítólag évszázadokkal korábban, a hangulatos ír kikötők ivói szülték meg eme remek szabadidősportot, amikor a nagyhangú legények - ahelyett, hogy összeverték volna egymást - inkább az asztalra könyökölve igyekeztek eldönteni, vajon kinek volt igaza a nézeteltérés során. Aztán 1967-ben megalakult a világszövetség, 11 évvel ezelőtt pedig a magyar szövetség, szóval, akiben túlteng az energia, az jelentkezhet náluk, az ősszel egyébként is sok versenyt rendeznek.
Létezik bal és jobbkezes szkander - illetve, ahogy az angolszász világban mondják: karbirkózás -, ifi, felnőtt és szenior, na meg persze női és férfi kategória. Semmi különösebb felkészültség nem kell ehhez a szórakozáshoz, a profik által alkalmazott szabályok egy része meg kézenfekvő, de betartásuk a buliban, hajnaltájt már nem kötelező. Azért nem árt, ha a csukló a rajtnál egyenes marad, ha kilátszik a hüvelykujj bütyke, és a vállak vizszintesen helyezkednek el az indításnál. Az győz, aki a másik csuklóját egy meghatározott vonalra vagy - műkedvelői szintnél maradva - az asztal lapjára szorítja. A sérülés kevés, a profik azt állítják, hogy legfeljebb rándulások keletkeznek. Persze a bemelegítés nem árt, hiszen így az eredmény is jobb lehet. Amúgy egy menet nagyon rövid ideig tart, a húsz másodperc már hosszúnak számít, a profiknál pedig a bíró többször is megállíthatja a játékot szabálytalanságok miatt. Magyarországon 13 helyen is edzhetnek a szkanderosok, így például Budapesten négy edzőterem is található. Ezeken kívül Hajdúszoboszlón, Szolnokon, Törökszentmiklóson, Kisújszálláson, Kecskeméten, Szegeden, Fülöpszálláson, Bugacon és Szombathelyen is tréningezhetnek az erős karúak.
 
Forrás: