Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Skysurf (légdeszkázás)
Leírás
Első légdeszkásként a francia Joel Crucianit tartják számon, aki snowboard-kötéssel felszerelt surfdeszkával a lábán ugrott ki a repülőgépből. Általa lett ismert és elterjedt ez a sport, melyet a nagyközönség a Hypernator című filmben láthatott először. Cruiciani módszere még nem volt tökéletes, ugyanis saját bevallása szerint csak nehezen tudta irányítani deszkáját, ráadásul túl nagy felületet kellett folyamatosan az ellenőrzése alatt tartani. 1988-ig azonban nem történtek kísérletek megfelelő légdeszkák kifejlesztésére. 1988-ban szintén egy francia mániákus, Laurent Boupuet kezdett el szabadesésre alkalmasabb deszkákkal kísérletezni. Az övé már nem hódeszka, csupán gördeszka méretű volt, minek köszönhetően megnőtt a repülés irányíthatósága. Ám a tökéletestől még mindig messze vagyunk. A kötéskioldó rögzítés a profi bázisugró és extrém ejtőernyős Patrick de Gayardon nevéhez fűződik. Lényege, ha az ugró úgy érzi, elvesztette uralmát a deszka felett, azonnal megszabadulhat tőle. Ennek a módszernek köszönhetően folytatódhatott az ideális deszkaméret kifejlesztése, ami végül mégis csak az első légdeszkás franciát igazolta: a jelenlegi szabvány hódeszka méretű.

1990-ben tört ki a hódeszkázás franciaországi elszigeteltségéből, és vált népszerűvé egész Európában, sőt Amerikában is. Népszerűsödésében szerepet játszik az a texasi akrobatikus világbajnokság a WFF (World Freestyle Federation), amelyen rájöttek arra, hogy a légdeszkázás remekül közvetíthető televíziós sportág. A számtalan gyönyörű légi felvétel hamar kedvet csinált a vállalkozó kedvű fiataloknak. Ugyanazzal a lendülettel, hogy rájöttek közvetíthetőségének előnyére, jött egy sor probléma, amit feltétlenül meg kellett oldani. Az ugró hatalmas sebessége és a gyors manőverezések követése az operatőrtől sem várnak el kevesebb tehetséget, mint magától a sportolótól. Nem véletlen, hogy versenyeken az operatőrt és a versenyzőt egy csapatként pontozzák. Az irányzék és a deszka feletti uralom kiküszöbölésére fejlesztették ki az ADD-rendszert, ami egy előre beállított magasságnál vagy időpontnál automatikusan kinyitja az ejtőernyőt. Visszatérve a pontozásra: fontos az ugró és az operatőr közötti harmónia, a közvetített képkivágások minősége, valamint a távolság operatőr és versenyző között. Az összeszokott párosoknál már nem jelent akadályt az az aprócska tény, hogy a zuhanás sebessége elérheti a 190 km/h-t is. A nagyobb versenyek jól szervezettségének jellemzője, hogy az operatőr kamerája egy óriáskivetítővel van összeköttetésben, így a közönség szinkronban láthatja a párosok teljesítményét, lévén, hogy a képernyő osztott.

Bármennyire is vonzó és valóban izgalommal teli extrém sport a légdeszkázás, mégsem ajánlható mindenkinek. Csak azok gondolhatnak komolyabban a légdeszkázásra akik, már több éves ejtőernyős tapasztalattal rendelkeznek. Egyelőre legyen elég a látvány, hiszen nézni sem utolsó, aztán ha már valaki úgy döntött, hogy itt az ideje lépni valamit az élmény érdekében, akkor kezdje az ejtőernyőzéssel, és csak utána lépjen tovább.
 
Forrás: