Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Szentendrei Sakkiskola 36 (30) 990 8233 Szentendre
Tiszaligeti Városi Körcsarnok 36 (56) 377 124 Szolnok
Postás-MATÁV Sportegyesület 36 (1) 252 2555, 36 (1) 383 5722 Budapest XIV. kerület
Angyalföldi TTE 36 (1) 349 7989, 36 (20) 931 2661 Budapest XIII. kerület
Erzsébetvárosi Sportegyesület 36 (1) 351 7460, 36 (1) 351 7461 Budapest VII. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Sakk
Leírás
Sakk-matt, avagy a szellemi sportok királya

Fekete, fehér, sakk és matt, király és királynő. És akkor még a lovakról, a futókról, és persze a parasztokról nem is beszéltem. Pedig ezek a bábuk, a sakktábla, és a két játékos mind elengedhetetlen kellékei a sakk nevű játéknak. S hogy honnan ered ez a logikai játék? Íme, a válasz.

A sakkozás ősidők óta ismert játék. S pontosan azért, mert nem egy újkeletű játékról van szó, számos elképzelés látott napvilágot kialakulásával kapcsolatban. Egyesek a fáraók mellett talált figurákból következtettek arra, hogy az egyiptomiak voltak a feltalálók. Persze, szép lassan kiderült, hogy a megtalált bábuknak semmi köze nincs a sakkhoz. Sokkal inkább két másik táblajátékhoz. Az egyiket 30 mezőn játszották 12 figurával, a másikat pedig 144 mezőn 48 figurával. Persze, a tudósok nem adták fel és tovább kutattak. Egészen Babilónáig és Kínáig jutottak. Sajnos itt sem jártak sok sikerrel, mert kiderült, hogy a kínaiak is csak átvették és továbbfejlesztették a játékot. Náluk az úgynevezett elefántsakk volt a menő. Ezt egy 8-szor 9-es kockás táblán játszották és csak távolról hasonlított a sakkhoz.
Aztán itt vannak még a perzsák és az arabok is, akik egyértelműen Indiát tartják a sakk szülőhazájának. A mostani kutatási eredmények is ezt támasztják alá. Az indiaik már ismerték a 2 és 4 személyes sakkot, amelyben elefántfigurák feleltek meg a mai futóknak. Az őssakkot négyen játszották, 64 mezőn és a dolog érdekessége az, hogy dobókockával. Akkor még négy szín volt a játékban, mivel ugye négyen játszották. Ezek voltak a piros, a zöld, a sárga és a fekete. Minden játékos nyolc bábuval rendelkezett. Mindenkinek egy király, egy elefánt (futó), egy ló, egy bástya (amit gyakran ábrázoltak hajónak) és négy gyalog állt a rendelkezésére, hogy megnyerje a mérkőzést. S hogy miért volt szükség a dobókockára? Hát azért, mert minden játékos annyit léphetett előre, amennyit előtte a kockával dobott. A cél pedig elfoglalni az ellenség trónját. A játékosok párt alkottak és az nyert, aki legalább két királyt el tudott fogni. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy a sakk mikor váltott át kétszemélyes "küzdősportá", de az biztos, hogy a perzsák már a VI. században kocka nélkül, ketten játszották az agytornásztató játékot.
Európában a sakk fellegvára Spanyolország és Olaszország volt. A két ország hatalmas bajnokságokat rendezett, ahol hercegek, királyok, nemesek versengtek a sakk-matt kimodásáért. Mert hogy ez a sport kezdetben csak és kizárólag az előkelőbb rétegek között hódított. Aztán szép lassan megalakultak a nagy sakktársaságok, és megszületett az első nem hivatalos világbajnok is egy német származású matematikatanár személyében.

Most pedig térjünk vissza a mába. Biztosan te is láttál már sakktáblát, és ismered a játékot. Ha esetleg mégsem, akkor most mesélek róla egy kicsit.
Ma a sakk nevű játékot egy 32 fekete és 32 fehér kockából álló táblán játsszák. A játékosok fekete és fehér bábuk közül választhatnak. Mindkét fél egy királlyal, egy királynővel, két futóval, két bástyával, két lóval és nyolc paraszttal küzdhet az ellenséges király ledöntésére. Egyszóval, a királyt meg kell akadályozni abban, hogy tovább tudjon lépni. Ha ez sikerül, akkor örömmel kiálthatsz fel, hogy sakk-matt.

Tehát győzelemre fel! Vedd elő a sakktáblát, és próbálkozz. Előbb vagy utóbb de te is győztes lehetsz. Ha pedig mégsem sikerülne a nagy bravúr, fogd fel úgy a dolgot, hogy legalább megtanultál sakkozni.
 
Forrás: