Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
RAFTEAM Extrémsport 36 (20) 980 9179, 36 (1) 209 1541 Budapest XI. kerület
Fröccs Vadvízi klub 36 (1) 365 1595, 36 (30) 399 7974 Budapest XI. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Rafting - Vadvízi evezés
Leírás
Valószínűleg már mindenki hallott a raftingról, más néven a vadvízi evezésről. De azt tudtátok, hogy télen edzéseket tartanak? Na nem kint a jéghideg folyón, hanem a kőbányai Újhegyi lakótelep Sportligeti uszodájában. A Vadvízi Túrázók Országos Egyesülete minden pénteken este 9 órától egészen éjfélig itt tart edzéseket telente a vadvízi kajakosoknak. Kíváncsiak voltunk erre a lelkes csapatra, akik hétről hétre hódolnak e szenvedélyüknek.

A raftingról az embereknek általában egy nagy gumicsónak jut az eszükbe, pedig nem csak ezzel lehet nekivágni a vad folyóknak, hanem kajakkal és kenuval is. A gumicsónak kezdőknek éppúgy nagy élményt nyújt, mint a haladóknak. A kajak és a kenu viszont egy fokkal nehezebb. Csak a merészek vágnak neki egyedül a szikláknak, a vad sodrású folyóknak sok-sok edzés és gyakorlás után.

Talán a legizgalmasabb módja a vadvízi túráknak a kajakozás. Teljesen zárt testű a hajó, és az utas egy neoprén vászon (gyakoribb nevén hullámkötény) segítségével szigeteli magát. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy ha a kajakos belefordul a vízbe, akkor képes azt úgy visszafordítani, hogy nem kerül víz a hajóba. Az eredeti helyzetbe való visszafordítást "eszkimófordulásnak" nevezik, mert először az eszkimók használták. Az alacsony hőmérsékletű víz miatt az eszkimóknak úgy kellett tudniuk visszafordítaniuk a kajakot, hogy ne hagyják el a hajót. Az úgynevezett "nedves kiszállás" veszélyes lett volna számukra.

A kajakkal kiválóan lehet manőverezni, mert nem merül mélyen a vízbe, és ívelt a formája. A hajó annál fordulékonyabb, minél íveltebb a teste. A különböző formák különféle dolgokra teszik alkalmassá a hajót. Jó példa a szlalomkajak, amelyet arra terveztek, hogy kapukon haladjon át.

Egy másik fajta a trükk-kajak, "rodeó" stílusú kis merülésű hajó, amelyet mutatványokhoz használnak. Ez a kis tömegű kajak könnyen mozgatható, az utas képes megforgatni a hajót a két vége körül a vertikális és horizontális vonzás miatt. De számtalan más manővert is végre lehet hajtani.

A vadvízi túrázóknak mégis az a legfontosabb, hogy tájékozódjanak a folyó nehézségi fokozatairól. A folyószakaszokat osztályokba sorolják. A fokok napról napra változhatnak, mert az áthaladó vízmennyiség befolyásolja a víz jellegét. A tavaszi hóolvadás vagy egy felhőszakadás is megváltoztathat egy folyót. Az osztályzás 1-6-ig terjed, minél nagyobb a szám, annál nehezebb rajta evezni. Egy folyó különböző szakaszai is nagyon eltérhetnek egymástól: gyakran a két szélső érték között ingadozik.

I. osztály: könnyű, kevés az akadály.
II. osztály: közepes, kisebb hullámok és zúgók vannak.
III. osztály: nehéz, sok az akadály, a hullámok szabálytalanok, jó manőverezés szükséges.
IV. osztály: nagyon nehéz, a vízesések gyakoriak, a mentés nehéz.
V. osztály: különösen nehéz, vad vízesések vannak, csak profiknak.
VI. osztály: szinte lehetetlen végigmenni rajta, az útkeresés bonyolult, csak csapatosan ajánlott.
 
Forrás: