Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Tiszaligeti Városi Körcsarnok 36 (56) 377 124 Szolnok
Tiszaligeti Labdarúgó Stadion 0656423902 Szolnok
ELTE Sporttelep 36 (1) 206 5390 Budapest XI. kerület
Budaörsi Diák Sportegyesület 36 (23) 420 608 Budaörs
Gy?ri Egyetem Röpabda Szakosztály 36 (96) 503 455 Gy?r
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Röplabda
Ebben a sportágban regisztrált csapatok száma: 1
Leírás
A röplabda

Nem kellenek a kifogások, hiszen a röplabdázás helyszíne akár egy belvárosi, szűkre szabott tornaterem is lehet. Kell még 12 ember, 6-6 egy 3 méter magasban kifeszített "tenisz-háló" két oldalára. S kell még egy keményen pattanó, kézbe simuló, fehér labda. Indulhat a játék. A röplabdázás népszerűségének növekedését, a nagy sikereket csak úgy érthetjük meg, ha röviden lepergetjük történetét.

A kezdetek

Amerika 1895. Egy férfi, aki nevezzünk William G.Morgan-nek, (mert mindenki így hívta...mily' meglepő) kitalált egy játékot a téli időszakra, amikor az egyetemisták csak a meleg szobákban gubbasztottak és tunyultak és tunyultak. A játékot, amely akkor a zsinórlabdához jobban hasonlított, mint a mai röpihez, "minnonette"-nek nevezett el. A szabályok nem foglalkoztak a játék területével, a játékosok számával vagy azzal, hogy hányszor pattan a labda, hiszen a játékosok még meg is foghatták akkor a lasztit. Ha láttál már röplabdameccset, biztos emlékszel néhány hatalmas vetődésre, amiben az akkori közönség biztosan nem gyönyörködhetett. Nemhogy nem repdestek a játékosok a labda után, de ebben a sportban nagyon fontosnak tartották, hogy ne legyen túl megerőltető, inkább valami könnyed csapatjáték, amit az üzletemberek is szívesen játszanak. (Ez most elég cikin hangzik az üzletembereket tekintve.)

Temészetesen később sok minden megváltozott a sport körül. A minnonette helyett a volley-ball elnevezés vált ismerté és nekünk is ezt fordították le a magyar nyelvre, ami annyit jelent: repülő labda.
Amerika után egyre többen röplabdáztak a Távol-Keleten, Kínában, Japánban és a Fülöp-szigeteken is. Majd az elso világháború után gyors ütemben terjedt el Európában. Egymás után alakultak meg a nemzeti szövetségek és szépen lassan meghatározták a ma is ismert szabályokat...
6-6 játékos egy-egy térfélen
a labdát csak ütni lehet
minden pont után forgás
egy térfélen csak háromszor lehet beleérni a labdába, utána a háló másik oldalán van a labda helye

Persze ennél kicsit több szabály van, de ha ennyit megértesz, a többi már gyerekjáték.
Ma már minden iskolában kipróbálhatod ezt a sportot, és van lehetőséged nyáron is játszani, hiszen egyre több strandon, tengerparton lehet röpizőket látni.
Ha még sosem próbáltad, fel kell készülnöd rá, hogy egy ideig a labda túl keménynek, a karod pedig túságosan kéknek-zöldnek tűnik, de ne add fel!
Néhány alkalom és te is meg fogsz lepődni, hogy milyen jól megy már! Hajrá!
 
Forrás: