Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Rögbi
Leírás
A Sportlexikon így ír a rögbi (rugby) kialakulásáról: „Már az ókorban ismerték az olyan játékokat, amelyekben két csoport között az volt a cél, hogy a labdát vagy valamilyen hasonló tárgyat meghatározott helyre juttassák”. Az azóta nagyon markánssá és népszerűvé vált sportág általában azok körében kedvelt, akik szeretik a kemény ütközésekkel tarkított izgalmas csapatjátékokat.

Mivel? Hogyan?
A játékosok száma 15 – 8 csatár, 2 fedezet, 4 hátvéd, 1 kapus -, akik kézzel-lábbal továbbíthatják a labdát. A labda tojás alakú, kerülete szélességében 65, hosszúságában 76-79 centiméter, súlya 370-40 gramm. A pálya méretezése hasonló a labdarúgópálya méreteihez: körülbelül 100x68 méter. A kapuk magassága 3,5 méter, szélessége 5,5 méter. A játékidő 2x40 perc. A mérkőzéseket pontozással döntik el; értelemszerűen az a csapat győz, amelyiknek nagyobb az összpontszáma.

Pontokat sokféleképpen lehet szerezni. Ha a labdát a kapuvonalán túl a földre helyezik, ez 4 pontot ér, s jogot ad a támadó csapatna arra, hogy kapura rúgjon. Amennyiben ez sikerül akkor újabb 2 pontot kap a csapat. A szabadrúgásból elért gól 3 pontot, minden egyéb gól 4 pontot ér.

Támadás „hátrafelé” Nem feltétlenül csak fizikai képesség alapján lehet valaki jó játékos. Akárcsak a labdarúgásban több poszton lehet szerepeltetni játékosokat. Itt is vannak taktikai elemek. Van olyan játékos, akit például „leválóként” alkalmaznak, ehhez szükséges az, hogy az illető „nagydarab” legyen és az úgynevezett „tolongást” összefogja. Igazság szerint a játékot, sportágat a szakágvezető elmondása szerint az ügyesség és a sebesség „koordinátái” határozzák meg. Csak a labdás játékos támadható!

Figyelemreméltó, hogy a játék során csak hátrafelé lehet passzolni. A játék gyors, itt nem létezik olyan, mint a fociban, hogy csak passzolgatok, mivel a sípszó elhangzása után mindenki a labdát támadja. A szabályok kötöttek és szigorúak! Ütés, rúgás, gáncsolás azonnali kiállítással jár.

Reményteljes utánpótlás Sokak számára hihetetlennek hangzik, de már 1969-ben létezett a rugby hazánkban, és csak az 1989-es egyesülési törvény adott hivatalos keretet a sportágnak. Azóta óriási fejlődésen ment keresztül a szakág. A magyar utánpótlás vezetője Gyolcsos Ferenc büszkén mondta, hogy a magyar kölyökválogatott Franciaországban nagyhírű ellenfelekkel szemben bizonyított. Példának említette a Stade Toulouse gárdáját, amely felér a „Real Madriddal”. Ennek kölyökcsapatát a magyar együttes két vállra fektette.

A sportág jelenlegi helyzetét tekintve a világ élvonalában elsősorban a brit fennhatóság alá tartozó országok-Ausztrália, Új-Zéland, Dél Afrika tartoznak, valamint Anglia, és Franciaoszág áll. Magyarországon jelenleg 300 igazolt versenyző játszik, ők tekinthetők a rugby honi képviselőinek. Természetesen van szervezett bajnokság, minden korosztálynak. A külföldi túrákon ugyanakkor érezhetően „elnyomják” a magyar csapatokat. Igazából nincs pellengére állítva, de sok esetben bizony hátrány a „keletről” való érkezés! Sok az úgynevezett „elvett meccs”!

Székesfehérváron a Fehérvár Rugby Klub állandó kiállítással várja az érdeklődőket, valamint a sportolni vágyókat a székesfehérvári rögbiközpontban, a Köfém sporttelepen. Itt még esti edzéseket is lehet végezni, mivel a lelkes szervezők a világítás bevezetésével lehetővé tették, hogy aki elfoglaltsága miatt nem ér rá kedvenc sportját űzni korábban, nyugodtan teheti – a feltételek adottak!
 
Forrás: