Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Rádiós tájékozódási futás
Leírás
Mi is azaz ARDF?

Röviden és tömören: SPORT A JAVÁBÓL ...

Sokan hallottak, űzik a tájékozódási futást. Lehet hogy épp te is! De ha mégsem ennek leírásával kezdeném. Vegyünk egy erdőt ez lesz a terep. Keressünk róla egy térképet (általában jó régit). Jelöljünk ki pontokat a térképen és jelöljük meg őket úgynevezett bójákkal a terepen. Az egyik legyen rajt, egy másik cél. Fogunk még egy csapat lelkes embert, aki össze tudja hasonlítani a terepet a térképpel, így el tud jutni a megjelölt pontokhoz, és már meg is szerveztünk egy jó tájfutóversenyt.
Na a dolog nem ennyire egyszerű persze, de tuti, hogy aki a legrövidebb idő alatt teszi tiszteletét az összes pontnál az az első.
Nos néhány lelkes amatőr, kik erejük teljében elfáradtak a sok ülésben a mikrofon vagy a morzebillentyű előtt, és hallottak a tájfutásról, de kedvenc rádiójukat nem szerették volna otthon hagyni, és számukra túl egyszerű volt a tájfutás, hát megvadították ezt az éter hullámaival. A hőskorban megfáradt társukat az erdőben leültették, ki egy mikrofonba lelkesen mondogatta, hogy "itt az egyes róka itt az egyes róka�". Ők pedig útra keltek hátukra súlyos rádiókat szereltek, kezükben hatalmas agancsok meredtek, így futottak árkon és bokron, lovagolva a rádióhullámokon. Ma sem zajlik ez sokkal másképp, csak ellustult az ember, és a súlyos, nagy rádiókat kisebbre, könnyebbre cserélte.
Komolyra fordítva a szót: ARDF: Amateur Radio Direction Finding szeretett nyelvünkön: Rádiós Tájékozódási Futás (RTF). Ez a legmozgékonyabb rádióamatőr sportág, mely a következőképpen zajlik.: A versenyterepre öt darab "rókaadót" helyeznek ki, melyeket meg kell találniuk a versenyzőknek. Kapnak térképet is, de ezeken csak a rajt, és a cél van jelölve. A megfelelő adókat rádióiránymérő készülékek segítségével lehet megkeresni. Ebből két féle létezik, mert a "rókákat" két féle hullámhosszon, rövid- vagy ultrarövidhullámon üzemeltetik. Az adók egy versenyszámban ugyanazon a frekvencián dolgoznak, időosztással. Minden adó a rá jellemző kódú jelet 1percig adja, a következőképpen: az első percben az egyes, rögtön utána a kettes, hármas, négyes, míg az ötös után ismét az egyes róka következik. Így kialakult a versenyre jellemző öt perces periódus, melyhez a rajt is igazodik. A különböző életkorú, és különböző nemű versenyzőket különböző kategóriákban indítják. Minden kategóriának előre meghatározott adókat kell megkeresnie a terepen, és ottjártukról megfelelő bizonyítékot szerezni, ami általában szúróbélyegzővel történik. Az a versenyző nyer egy adott kategóriában, aki a számára kijelölt adók közül a legtöbbet megtalálja, és a legrövidebb idő alatt ér a célba. Az "eltévedtek" kedvéért szintidőt is megadnak, melyen belül kell teljesíteni a pályát, aki ezen túl ér célba, az nem értékelhető. Most pedig, mielőtt végleg leteszel arról, hogy kipróbáld megnyugtatlak, hogy aki nem ér célba azokat megkeresik a rendezők :-).
 
Forrás: