Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
L-S

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Miskolci Jégcsarnok 36 (30) 947 4593 Miskolc
Debreceni Jégcsarnok 36 (52) 537 272 Debrecen
Szeged Városi M?jégpálya 36 (62) 553 080 Szeged
Kaposvári Jégcsarnok 36 (82) 311 800 Kaposvár
Zalaegerszegi Jégcsarnok 36 (92) 596 572, 36 (30) 747 9940 Zalaegerszeg
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
M?korcsolya
Leírás
A téli olimpia sportágai - Műkorcsolya

Az olimpia közvetítések leglátványosabb része a műkorcsolya. Persze, ők nem úgy művelik ezt a műfajt, mint ahogy mi szoktuk télen, a Balaton jegén, éppen ezért csak ámulunk és bámulunk. Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy éppen milyen gyakorlatot végeznek a sportolok. Na, azért nem kell megijedni, hogy most mindenféle ugrásokról, szaltókról fogunk leírásokat adni. Egyszerűen csak a korcsolyázás nagykönyvében teszünk egy kis kirándulást.

Induljunk onnan, hogy a jégtáncversenyek három részből állnak. Az első a kötelező gyakorlat, a második a rövid program és legvégül következik a szabadtánc. A versenyzők indulhatnak egyéniben, természetesen külön a férfiak és külön a nők, s indulhatnak párban is.
Nézzük először, hogy szállnak, vagyis csúsznak a jégen a páros versenyzők. A vetélkedés itt is a kötelező programmal kezdődik. Itt sorsolással döntik el, hogy a három csoportba sorolt táncok közül melyik kettőt kell ellejteni a párosnak a jégen. A táncok között megtalálható természetesen a keringő, a tangó és még sok más is. Ha ezt az akadály simán veszik a versenyzők, akkor jöhet a rövid program bemutatása. A rövid programban a párok maguk választhatják meg, hogy milyen zenére, milyen figurákat adnak elő, betartva a Jégtánc Bizottság előírásait. A lényeg, hogy a tánc alatt az egész jégpálya felületét meg kell kerülni.
A szabadtáncról annyit kell tudni, hogy egy olyan 4 perces programról van szó, amelyben már minden megengedett, természetesen az esést kivéve.
S hogy mit pontoznak ilyenkor a bírók? A tánctudástól elkezdve minden általános képességet, még azt is, hogy a kiválasztott zene és a táncolók által közvetíteni kívánt gondolat összhangban van-e.

S ha már tisztába vagyunk a párosok korcsolyázási dolgaival, jöjjenek azok, akik egyedül merészkednek a jégre. Nekik szintén egy rövid és egy szabadon választott programot kell bemutatni. A rövid programban a már jól begyakorolt nyolc kötelező elemet kell kombinálni különböző elemekkel. A rendelkezésre álló idő 2 perc 40 mp. Aki ezen felül táncol, az sajnos kevesebb pontot gyűjthet és még a dobogóról is szó szerint lecsúszhat.
S hogy miket tilos a jégtáncban csinálni? Nem árt egy-kettőt az érdekesség kedvéért megemlíteni. Ilyen például, hogy a párosok esetében nem szabad egyik félnek sem a másik felé ugrani, kezénél és lábánál fogva a nőt meglengetni, ha a hölgyet magasba emelik, azt csak karral teheti meg a férfi, s az emelést végző kart teljesen ki kell nyújtani.
Szóval nem egy könnyed sport ez a korcsolyázás, de van valami szépsége, ami talán mindenkit megfog. Ez pedig nem más, mint a ruhák. Az előírások szerint az öltözéknek méltóságteljesnek és a célnak megfelelő kosztümnek kell lenni. Gondolom ebbe még egy pingvin jelmez is belefér.
Most már csak az a kérdés, hogy hogyan pontoznak a bírók. Minden egyes versenyszámra egytől hatig terjedő pontokat (egy tizedes pontosságig) adnak a bírók.
A szabadkorcsolyázás esetében minden bíró két számot ad meg. Az egyikkel a technikai tudást díjazzák, míg a másikkal a művészi előadásmódot.
Minden versenyszám végén a bírók sorrendet állítanak fel az általuk adott összpontszám alapján, s az győz, akit a bírók abszolút többsége első helyre jelöl.

S ha már benned is ég a vágy, hogy felhúzd a korcsolyát, akkor tedd meg és irány a Városligeti Műjégpálya. Ott aztán kedvedre gyakorolhatod a korcsolyázás alapjait. Egy biztos, a jég az sima ügy, úgyhogy nem árt, ha felkészül a kék, zöld foltokkal együtt járó esésekre.
 
Forrás: