Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
G-K

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Krikett
Leírás
A krikett a Brit Nemzetközösség országaiban népszerű csapatjáték.

A krikett története

Az 1200-as évektől formálódtak a Brit-szigeteken kislabdás játékok, úgymint a rounders, cats and dogs, cricket, stollball. A krikett játék neve a pásztorok kampós botjától származhat, amit akkoriban „cricce”-nek (ejtsd krikii) neveztek, ám a „chirchyard”, azaz templomkert is szóba jöhet.

A korai ütők inkább bunkók és botok voltak, ám a célszerűség miatt a 18. századra alakultak át egy súlyos, kiegyenesített hokiütővé, mellyel az alulról dobott labdát nagy svunggal lehet megütni. A jelenleg szabványos ütőt 1853-óta használják.

A labda eleinte kő volt, aminek veszélyessége miatt hamar más megoldásokat kerestek. Napjainkban elterjedten vörös, két félből fűzött bőrrel bevont, parafagolyót használnak. A kapu jelenleg három pálca, felül két kis botocskával, ami ha leesik, akkor az ütősnek távoznia kell. Eredetileg két tartópálcát használtak, de játszották néggyel is. A kapu mérete is változott az idővel: a 17. században 2 méter széles volt.

Kronológia
* 1240 előtti pápai dekrétum egy illusztrációja a krikett első megjelenítése.
* Az 1300-as évekből származik az első hivatkozás a krikettre, miszerint Edvárd herceg és barátja, Piers Gaveston ilyet játszott.
* Az 1600-as évek elején, a fiatal Olivier Cromwell, későbbi hadvezér és államfő is krikettezett (Sir William Dugdale említi).
* 1646-ban játszották az első feljegyzett mérkőzést a Kent megyei Coxheath-ben.
* 1706-ban költemény született egy vidéki krikettmeccsről.
* 1709. június 29-én tartották az első megyék közti meccset, Kent és Surrey megye között a Dartford Brentben.
* 1744-ben adták ki a „Code of 1744”-t, az első hivatalos szabálygyűjteményt, melyet azóta kb. 10-szer változtattak.
* 1787-ben alakult meg a Marylebone Krikett Klub (MCC), amely jelenleg is birtokolja a krikettszabályzat kiadási jogát.
* 1831-ben krikettklub alakult Buenos Airesben.
* 1838-ban megalakult a Melbourne Cricket Club Ausztráliában.
* 1857-ben Roger Fenton készítette a krikettről a legkorábbi ismert fotót, a Királyi Tüzérség játszmáján Hunsdonburyben.

Napjaink profi sportja

A krikettlabda kerülete 22,4-22,9 cm, a tömege 156–163 gramm között van, a színe az éjszakába nyúló meccsek miatt fehér, zöld varrásal. Létezik női, fedettpályás, és vakok számára kidolgozott szabályzat is. A dobócsapat (fielders) 11 tagja kb. 26 nevezett helyet foglalhat el – ez a taktikától függ.

Az általában négyévente (a Nemzetközi Krikett Tanács által) megrendezett világbajnokságon legutóbb, 2003-ban 14 ország indult. Ezt Ausztrália nyerte, a 2 millió dolláros díjjal együtt. A következő bajnokságot 2007-ben rendezik meg, Guayanában, ahol egy 200 millió dollárost stadiont építenek a rendezvényre.

A bajnokságnak két változata van:

* ODI - az egynapos, illetve
* Test – a többnapos, hosszú játék.

A többi profi sporthoz hasonlóan részletes statisztikákat készítenek a meccsekről, és a játékosokról. A legtöbb futást Sri Lanka gyűjtötte India ellen egy négynapos mérkőzésen 1997-ben: 952-őt, míg ellenfele csak 537-et teljesített. A legrövidebb meccsen ugyancsak Sri Lanka verte meg Zimbabwét, akik csak 35 pontot szerzett 2004-ben. A legeredményesebb ütős az ausztrál Allan Border, aki 156 hosszú meccse alatt 11 174-szer futott, 205 futást csinált 1987-ben Új-Zéland ellen, és átlagosan 50 futást teljesített. A kidobás nélküli legtöbb futást, számszerint 400-at Brian Lara (West-Indies) vitte véghez, 2004-ben Anglia ellen. A legsikeresebb dobó a Sri Lanka-i M. Muralitharan, aki 13-szor dobott ki tíznél több ütőst, és átlagosan 6 ütőst ejtett ki meccsenként. James Laker Anglia színeiben 1956-ban kiejtette a teljes ütőscsapatot, akik összesen csak 53 futást teljesítettek ezalatt.

Krikett Magyarországon

A krikett Magyarországon szinte teljesen ismeretlen sport. Se szakirodalom, se aktív csapatok nem léteznek. 2003 elején alakult Miskolcon a Brit–Magyar Klub, mely foglakozik e sporttal, illetve Magyarországon lévő külföldiek játsszák egymás közt.

A krikett szabályai

A csapatok

2 csapat játsza csapatonként 11 játékossal. Egyszerre 11 pályaszéli játékos és 2 ütős van a pályán. Az ütősök a kapuknál (wickets) állnak, a pályaszéliek (fielders) elosztva a pályán, hogy az elütött labdát minél jobban elkaphassák. A dobó és a fogadó ütős ellentétes kapuknál vannak, melyeknek távolsága 20,6 méter.

Az eszközök

Szükséges két krikettütő (bat), melyek legfeljebb 96 cm hosszúak és 12 cm szélesek lehetnek. Egyharmadukat a nyelük teszi ki.

A kapuk (wicket) pálcákból állnak, három állóból (stumps, 75 cm), és két tetőből (bail, 11 cm), amik az állókra vannak fektetve.
A labda speciális (160 g, 22,5 cm), a nagy dobósebesség miatt pedig védőfelszerelések szükségesek. Amatőr szinten a teniszlabda is megfelelő.

A fogadók viselhetnek kesztyűt, a könnyebb elkapáshoz.

A játéktér egy sima, füves terület.

A játék lefolyása

Egy mérkőzés 4 negyedből (inning) áll, minden negyedben szerepet cserélnek a csapatok: hol pályaszéliként, illetve ütősként játszanak. Tehát mind a két csoportnak kétszer van ütési joga. Ha nem fejezik be mind a négy negyedet az elején meghatározott időben, a meccs döntetlen, a pontokra való tekintet nélkül.

A játék célja

Az a csapat nyer, amelyik több pontot gyűjt a játék végére. Pontot csak az ütősök gyűjthetnek, a pályaszéliek célja az, hogy az ütő játékosokat kiejtsék a játékból a kapuk labda általi ledöntésével. Egy negyednek akkor van vége, amikor csak egy ütős marad a pályán, a többieket kiejtették.

A dobó (bowler)

A pályaszéli játékosok dobják (akár pattintva - bounce) a labdát, az egyik kapu mellől a másik kaput célozva. A dobásnak nyújtott karral kell történnie, úgy, hogy a dobókar súrolja a fület. Egy játékosnak 6 dobása (bowl) van, ekkor újabb játékos jön. Az újabb dobónak másik kapura kell dobnia, pályaszéli játékosok az új iránynak megfelelően a másik oldalra állnak. Ha a dobó ledobja a kaput, akkor kiesett az ütőjátékos, újabbnak kell bejönnie. Ha a dobó háromszor egymás után elérhetetlenül oldalra (wide) vagy az ütő feje fölé dob, akkor büntetésül pontot kapnak az ütősök, ráadásul a rontottak nem számítanak bele a hat dobásba.

Az ütős

Az ütő játékosnak (batsman) a dobóval ellentétes kapunál, a kapu előtt 1,5 méterre kell állnia. Ha képes rá, akkor a labdát minél messzebbre kell ütnie. Ha a pályaszéliek a levegőben elkapják (caught) a labdáját, kiesett. Ha összedönti a kapuját (bowled), vagy megfogja a labdát, akkor is kiesett. Ha kellő távolságra ütötte a labdát, futást (run-out) kiáltva társával (non-striker) átrohannak a másik kapuhoz, és ezt addig ismételhetik, amíg a labda vissza nem érkezik a kapuhoz. Ha a labda úgy üti meg a kaput, hogy valamelyik ütős a kapuk között tartózkodik, akkor az kiesett. Az ütős akkor is futhat, ha nem ütötte a dobott labdát. Páratlan számú futásnál az ütőjátékosok szerzett helyükön maradnak, tehát a másik fog ütni.

A pontozás

Amíg az eldobott labda valamely kaput nem érinti, futást lehet megkísérelni, ami akkor sikeres, ha mindkét ütős legalább az ütőjével érinti a szemben lévő ütővonalat (a kapuk előtt 1,5 méterre). Minden befejezett átfutásért kapnak egy pontot. Három egymást követő rossz dobás is egy pont. Ha a labda kijut a pályáról az négy pont. Ha az ütős a labdát kiüti a pályáról, az hat pont. A pályán két bíró tartózkodik, (umpire) a kapuk közelében.

Leg Before Wicket

Leg Before Wicket, azaz láb a kapu előtt: ha a bíró úgy dönt, hogy a labda leütötte volna a kapu tetejét, ha nem takarta volna a ütős a lába, akkor kiesik az ütős.
 
Forrás: