Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
G-K

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Kiteline 36 (70) 453 2416 Budapest I. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Kitesurf
Leírás
Színes ernyők a Balaton parton, a Velencei-tónál, a Fertő-tónál és a vitorlázó reptereken. Cikáznak jobbra-balra, és a hozzájuk kapcsolt érdekesnek tűnő emberek valamit a lábukra kapcsolnak, és máris csúsznak a vízen, vagy a szárazföldön, több méteres ugrásokkal tarkítva a látványt.

Mi is ez, kérdezik teljesen jogosan. A válasz mindig ugyanaz: ez a KITE, azaz magyar nevén a sárkányszörf.

Sárkány azért, mert nagyon hasonlít a közkedvelt gyermekjátékra, a sárkány- eregetésre és szörf azért, mert a vízen való csúszás és a szél energiájának kihasználása windszörféhez (szélszörf) hasonlítható.

Ma már világszerte elfogadott, hogy a szörfnek három fajtája létezik. A klasszikus szörf, azaz a hullámlovaglás, a windszörf (ami olimpiai sportág is), és a kiteszörf, azaz sárkányszörf.

Sok új sportág megjelenik és el is tűnik, mivel menet közben kiderül, hogy nem életképes, vagy nincs rá kereslet.

A Kiteszörf megjelenése után sokan úgy gondolták, hogy ismét csak egy kísérletezés, és hosszú távon nem lesz piaca. Ma már több éve világbajnokságot rendeznek férfi és női kategóriában egyaránt, nagy sportszergyártó cégek álltak rá a kite gyártására, és az olyan híres szörföző mint Robby Naish is hat éve már a kite világában utazik.

Az, hogy ez a sportág megmarad, az ma már nyilvánvaló, hiszen nemcsak a világ nagy extrémsport kedvelő helyein, hanem Magyarországon is rohamosan terjed.

Hazánkban egy éve már bajnokságokat is szervez az erre a célra alakult Magyar Kitesurf és Extrémsport Egyesület.

Mire gondoljunk elöször?

„Bizonyára sokan láttak már vízisíelőt, vagy vízi deszkán csúszó embereket, ahogy száguldanak a vízen kötélpályán, vagy valami vízi jármű mögött.

Ezt is valahogy így kell elképzelni, de a motor itt nem más mint maga az ernyőnk, ami egy szárnyra hasonlít, és így is viselkedik, repül! De ez még nem jelentene semmit magában, emellett óriási húzóerőt is generál, ami vontat a hullámok hátán, viszonylag kis szélben is. Az üzemanyag nem más, mint a szél, az ernyő a motor és az út pedig a víz.

A látvány magáért beszél, hiszen akár 25 méter magasra emel és 60-80 méter hosszú ugrást is végre lehet hajtani, különböző trükköket bemutatva.

Az ernyő kis csomagra összecsomagolható, egyszerűen szállítható és könnyen összeszerelhető, így rövid idő alatt tartalmas időtöltést biztosít.

Kitesurf

Vízen használják, wakeboard-hoz hasonló kite deszkával. A sportág lényege a szél erejével és az ernyő által siklani a vízen és minél nagyobbakat ugrani.
 
Forrás: