Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
G-K

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Unicentrál Bulls Kick Box Point Fighting Mosonszolnok 36 (70) 941 1385 Mosonmagyaróvár
Unicentrál Bulls Kick Box Point Fighting Mosonmagyaróvár 36 (70) 941 1385 Mosonmagyaróvár
Unicentrál Bulls Kick Box Point Fighting 36 (70) 941 1385 Gy?r
Tiszaligeti Városi Körcsarnok 36 (56) 377 124 Szolnok
Veszprémi Thai-box SE 36 (70) 388 4386 Veszprém
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Kick-box
Ebben a sportágban regisztrált csapatok száma: 2
Leírás
Modern küzdősport

Leírás:
A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek - a karate, a taekwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat öt szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban kulönböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a semi-contact és light-contact szabályrendszerekben), vagy teljes erő (a full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett.

Semi contact szabályrendszerben csak a félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A light contact szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerű küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak.

A full contact és low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók is non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A thai-kickboxing szabályrendszer a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő (a thai-kick-boxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők). Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem - saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kerül sor, zenére, fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

Történet:
Korábban két teória létezett a kick-box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethető. Akinek kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi később megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcművészeti stílusát.

Többek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a '70-es években kiteljesedő harcművészeti 'láz'. Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contakt karate néven, majd kick-boxnak nevezett sportág.

Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlődött ki a jelenlegi szabályrendszer és védőfelszerelés.

Szervezetek:
A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 90 ország a tagja az öt földrészen. Székhelye Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni.

A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez. A magyar sportolók 1981-től vesznek részt ezeken a versenyeken, amelyeken 2000-ig 36 egyéni világbajnoki és 34 egyéni Európa-bajnoki aranyérmet, valamint több mint száz ezüstöt és bronzot sikerült nyerniük.

Hazai szervezet:
Magyarországon a 70-es évek végén, 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szövetség. A magyar szövetség elnöke dr. Leyrer Richárd.

Hazai Kick-box
Világversenyen az első érmet szerző magyar sportoló Fodor István (a Hunyadi SE sportolója) volt, aki az 1984-es graz-i Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett (semi-contact, 57 kg), sőt született még egy ezüstérem is Soós Rudolf révén. Az első magyar világbajnok Hanák Attila (ugyancsak a Hunyadi SE sportolója) volt, ő az 1985-ös budapesti világbajnokságon, az 54 kg-os súlycsoportban szerzett első helyet, a full-contact szabályrendszerben.

Az első női Világbajnokunk: Kocsis Tünde Esztergomból. A Magyarország - és egyben a világ - legeredményesebb kick-box sportolója Pesuth Rita (Szigetszentmiklós-Tököl SE), aki hat egyéni világbajnoki címet szerzett a semi-contact és a light-contact szabályrendszerekben. Hugyetz Lajos (Hunyadi SE) és Debreczeni Dezső (Békéscsaba), ugyanezen szabályrendszerekben öt világbajnoki elsőséggel büszkélkedhet, ezt rajtuk kívül még egyetlen sportolónak, az angol Alfie Lewis-nak sikerült elérnie. És nagyon komoly eredmény a kick-boxos Pruzsinszky Ivett (Esztergomi KBSE) által ökölvívásban elért első magyar női világbajnoki cím.
 
Forrás: