Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
G-K

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Körösök Völgye Turista Egyesület 36 (30) 986 4514 Békéscsaba
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Gyaloglás
Leírás
A gyaloglás, mint új sportág

Már komoly tanulmányok is bizonyítják, hogy a gyaloglás egyszerű testedzési forma, ám annál nehezebb és hatékonyabb. Végezhető csoportosan, kiváló egészségfejlesztő és -megőrző hatása van. Kevesebb erőkifejtést igényel, mint a futás. Segít a szívbetegségek, az agyvérzés, a cukorbaj és az elhízás megelőzésében, kialakulásában.
A számos felhívás, a médiában hirdetett és hazánkban is olyannyira elterjedt fitnessőrület ellenére világszerte nő azoknak az aránya, akik kóros elhízásban szenvednek vagy mozgásszegény életet élnek. Hallunk olyan magyarázatot erre, hogy a felgyorsult életritmusban nem marad rá idő, de többen panaszkodnak sérülésekre, izomlázra, ami elveszi kedvüket a sporttól.

Egyre több tudományos kutatás szól a gyaloglás előnyeiről. A hetvenes, nyolcvanas években nagyon sok vizsgálatot végeztek, melyek arról szóltak, hogy igazán a nagy erőkifejtést, lendületet igénylő sportoknak van egészségmegőrző hatása. Tehát, valaki minél többet mozog, annál nagyobb esélye van arra, hogy egészséges maradjon. Az elmúlt évtizedben egyre többen vannak azok, akik azt vallják, hogy a rendszeres mozgás az, ami igazán szükséges és hogy ezt ki, miben találja meg az abszolút egyénfüggő. Mindig voltak és lesznek olyanok, akik nem szeretnek futni vagy kondíciójuk, erőnlétük nem engedi; akik nem szeretnek zárt térben órákon keresztül 2 m-en hangos zenére aerobickozni, vagy egyszerűen egy költséghatékonyabb formáját választanák a mozgásnak. Számukra kiváló megoldásnak tűnik a gyaloglás. Hetente 5-6 alkalommal akárcsak félóra intenzív gyaloglás rengeteget segít számos betegség megőrzésében. A gyaloglás szinte semmilyen kockázattal sem jár, előnyei ezzel szemben rendkívüliek. A szívizmokat gyorsabb mozgásra készteti, csökkenti a vérnyomást és a szívroham rizikóját. A Harvard School of Public Health által most közzétett jelentés 70 000 amerikai ápolónő egészségi állapotát elemzi 15 év távlatában.

Kiderült, hogy azok a nővérek, akik munkahelyük jellege miatt hetente húsz vagy még több órát gyalogoltak, 40 százalékkal ritkábban kaptak agyvérzést, mint a kevesebb mozgást igénylő munkahelyen dolgozó kolleganőik. Tehát az agyvérzés kialakulásának veszélyeit is csökkentheti. Erősíti az izmokat, csontokat, így az oszteoporózis megelőzésében nagy szerepet játszik. A térd körüli izmok erősítésével és a futásnál finomabb mozgással kevésbé erőltetik meg a térdeket. Ezenkívül a gyaloglás javítja az anyagcserét, így könnyíti a fogyókúrát. (Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a zsírok elégetése 35 perc után kezdődik, tehát a félórás gyaloglás egy hatékony fogyókúrhoz kapcsolódó edzésprogramban kevésnek bizonyulna). A cukorbetegség korai stádiumában nagyon hatékony gyógymódnak bizonyul. A kitartás és a fokozatosság, reális célok, mint minden sport esetében, itt is nagyon fontos. A bemelegítés nagyon fontos! Az eredmények 3 hónap elteltével mindenképpen jelentkezni fognak, egészségünk megőrzése pedig hosszútávú elégedettséget ad majd.
 
Forrás: