Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
G-K

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Görzenál 36 (1) 250 4800, 36 (20) 982 6979 Budapest III. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Görkorcsolya
Leírás
Bárki görkorizhat, ha van egy korija, ha elég ügyes és kitartó. Sok nyugati országban a görkorcsolya közlekedési eszköznek is számít, mert gyors, kicsi, ráadásul a környezetet sem szennyezi. Már kisgyermek korban el lehet kezdeni, de akkor se lepődj meg, ha egy negyvenen felüli apukát látsz magad mellett elsuhanni.
Görkorcsolyázni bárhol lehet. Parkban, lépcsőházban, városban, iskolába jövet-menet... Néha problémát jelenthetnek a gyalogosok, de ha figyelmesen közlekedsz, könnyebben haladhatsz. Ráadásul egy öreg néni se gondolja azt magában, hogy megint elsodorta egy "tuskó" fiatal. Az óvatosság az autókkal szemben se árt, mert a vezetők nem biztos, hogy éppen arra figyelnek, hogy éppen honnan bukkansz elő. A kisebb balesetek elkerülésnek érdekében viselj térd-, könyök-, csukló- és fejvédőt. Ha inkább a "vadabb" elemeket szeretnéd gyakorolni, akkor még inkább ajánlatos felszerelkezned. Az akrobatikus elemeket a korisok nagy tereken, lépcsőknél vagy a pályákon szokták gyakorolni.
Ha még kezdő vagy, a két fajta kori közül válaszd a fitnesszt, mert ez ajánlott inkább az utcákra. A másik, az agresszív, amellyel inkább a nehezebb elemeket lehet jól bemutatni. Ha korit veszel a távtartó legyen rézbetétes. Az a jó, ha a kerék puhasága 78-A-s és a problémamentes gördülést hármas csapágy biztosítja. Ha bármiben bizonytalan vagy, kérdezd meg az eladót is, biztosan tud segíteni. Ha már van korid, és készen állsz a tanulásra, de nincs a közeledben egy segítő barát sem, akkor érdemes tanfolyamot keresni. Ilyen oktató hely például a Görzenál. Nagyon fontos, hogy megtanuld a helyes testtartást, az elindulást és persze a fékezés és a megállás is sokszor kellhet még a jövőben. Ha egyedül tanulsz, akkor arra mindig figyelj, hogy ne legyen feszes a testtartásod, ne dőlj hátra, mert így könnyebben eleshetsz. (Akik jégkorcsolyában némi gyakorlatot szereztek, azok kevesebb eséssel megússzák az első heteket.)
Görkorizni tavasztól őszig bárhol, bármikor lehet. Nyáron jobb a késő délutáni órákat választani, mert akkor már nincs annyira meleg. Esőben vigyázni kell, mert az ember könnyen megcsúszhat és nézd magad előtt a pocsolyákat, ha nem akarsz nyakig saras lenni. Ősszel és tavasszal inkább addig korizz, amíg világos van. Bár a sötétség nem akadály, köztéri lámpák fényénél korizni nem biztonságos, mert az árnyék és a félhomály elfedi a kisebb bukkanókat. Télen pedig vár a jég. Erősíti a karizmaidat, vádlidat, a combodat és még fogyaszt is. Jobban tudod majd szabályozni a mozgásodat és az egyensúlyérzéked is javulni fog. Nem olyan nehéz megtanulni az alapokat, de sok gyakorlás kell ahhoz, hogy trükkre, akrobatikus megoldásokra is képes legyél.
 
Forrás: