Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
A-F

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Tiszaligeti Városi Körcsarnok 36 (56) 377 124 Szolnok
Borcsi Sport Panzió 36 (30) 2279088 Veszprémfajsz
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Csocsó
Leírás
A csocsó története

Minden esetben, amikor azt mondod, hogy foosball, helytelenül használod az eredeti német szót.

A foosball, a fussball szó amerikai elferdítése. A német szó jelentése a futball irodalom szerint láb+labda. A sport hivatalosabb neve az asztali-foci, az amerikai játékosok, akik szeretik foosball-nak, vagy csak foos-nak hívják. *Magyarországon a csocsó szót használják.

Sajnos a játék eredetét nem olyan könnyű kinyomozni, mint a nevét. Mint a legtöbb játéknál, egészen valószínű, hogy a csocsó változatai ugyanabban az időben fejlődtek ki a különböző országokban. A szervezett futball először 1860-ban lépett színre, az asztali verziót néhány évvel később találták ki, de mindenképpen 1800 után. A legkorábbi amerikai csocsóasztal szabadalom 1901-ben lett regisztrálva, de általánosan elfogadottan a csocsó, mint a futball is Nyugat-Európából ered.

Egy újabb keletű cikk egy Belga folyóiratban (Le Soir Illustre, No. 2471, November 1979, p. 26) azt állítja, hogy az első csocsóasztal feltalálója egy francia Lucien Rosengart nevű személy volt, aki 1880-1976-ig élt. A Citroen autógyár egy alkalmazottja volt, aki hatalmas vagyont halmozott fel, a leleményes találékonyságával. Csakhogy néhányat említsünk a baby-foot mellett, ami a csocsó eredeti neve, megbízták a mini-autó, az elsőkerék meghajtás, a biztonsági öv kifejlesztésével.

Az egyik legrégebbi csocsó gyártó egy svájci Kicker nevű cég, melynek Genfben van a székhelye. Ennek asztalait szintén Kicker-nek hívták, és Svájcban, Németországban, Belgiumban voltak a legelterjedtebbek. Ahogy a szó általánossá vált, a kicker lett az az európai játékosoknak, ami most a foosball az amerikaiaknak.

Az európai országokban, úgymint az Egyesült Államokban a csocsó nem vált széleskörűen elterjedtté a 2. Világháború végéig. Egy néphit szerint a csocsót azért találták ki, hogy a háborús veteránok rehabilitását segítse. Annak ellenére, hogy nem ebből a célból találták ki a csocsót, nagyszerű eredményekkel alkalmazták a rehabilitációban, főleg a szem-kéz koordináció javítására. Amerikában ma is sok államban szerepet játszik a szociális rehabilitációban, szabadidős programok részeként, melyeket az állami és szövetségi rehabilitációs szervezetek kínálnak."
 
Forrás: