Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
A-F

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Zöld Angyal Söröz? 36 (1) 340 8101 Budapest XIII. kerület
Westend Bowling 36 (1) 238 7040 Budapest VI. kerület
Taverna Hotel 36 (1) 485 3171 Budapest V. kerület
Strike Bowling Club 36 (1) 206 2754 Budapest XI. kerület
Pool Harbour Biliárd 36 (1) 290 7287 Budapest XVIII. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Bowling
Leírás
A bowlingozás története világviszonylatban

A bowling egy igen színes, meglehetősen látványos és roppant nagy népszerűségnek örvendő sport, és emellett az egyik legrégebbi játék a világon. Ki gondolná, hogy a bowling az ókori Egyiptom bölcsőjéből - i. e. 3200-ból - származik, akár a papirusz vagy az öntözéses földművelés? Erre a tanúsítvány, hogy régészek egy piramis aljában a mai golyókhoz és bábukhoz hasonló eszközöket találtak. A játékot innen átvették Babilóniába, majd Julius Caesar uralkodása idején Észak-Olaszországba is. A bowling azon formáját, melyet ma is játszunk, először egy Londonról szóló könyvben említették, melyet több mint 800 éve írtak. Eszerint a sportág szabadtéri játék volt, melyet elsősorban nemesek játszottak. Az első fedettpályás bowling 1445-ből származik, szintén Londonból. Más elmélet szerint a modern játék Németországban alakult ki i. sz. 300 körül. Ez nem szórakozás volt, hanem a korai keresztények megtisztulási szertartásának szerves része. A hollandok verziójában - amelyben a kilenc bábut gyémánt alakban állították fel - az volt a cél, hogy csak a középső bábut döntsék le. Amerikába az első holland bevándorlók által került a bowling. Itt a szesz- és szerencsejáték-tilalom idején - hogy a játék betiltását elkerüljék - adtak a már meglévő kilenc bábuhoz egy tizediket, és a bábuk felállítását is megváltoztatták háromszög formára. A mai napig így játsszuk a játékot.

Ahogy a bowling az 1800-as évek második felének uralkodó sportjává vált, úgy vált szükségessé a szabályok, a pálya-, bábu- és golyóméretek egységesítése is. 1875-ben az Amerikai Egyesült Államokban megalakult a Nemzeti Bowling Szövetség, amelyet 1895. szeptember 8-án az Amerikai Bowling Kongresszus (ABC) követett. 1901-ben az ABC Chicagóban rendezte meg első nemzeti tornáját, mely hatalmas sikert aratott és az ABC-t gyorsan hírnév és elismerés felé repítette. 1958-ban Eddie Elias a világ legjobb 17 játékosával megalapította a Profi Bowlingozók szervezetét (PBA). A nemzeti televízióállomással megegyezve Amerikában szintén ő hozta be a játékot az emberek otthonába is. A sportág folyamatos változásokon, fejlesztéseken és finomításokon ment keresztül. A legnagyobb technikai előrelépés az AMF által 1950-ben kiadott automata bábuállító volt, amely lesöpörte a pályákról a Brunswick félautomata és teljesen manuális gépeket. Ezekkel a változásokkal felkeltette az emberek érdeklődését, s ezáltal a 10 bábus bowling Amerika legkedveltebb időtöltésévé vált. Az Egyesült Államokban ekkor 6500-ról 10 000 fölé emelkedett a bowlingpályák száma. Angliába 1960-ban jött vissza a játék - már az új, 10 bábus változatban. Végigsepert az országon, újabb és újabb centerek épültek. A csúcson 160 bowlingcentrum volt, ám ezek 2/3-át hamarosan átalakították vagy bezárták, így a bowlingüzlet majdnem összeomlott, mígnem az 1980-as évek közepén egy bowlingbedolgozó cég rájött, hogy a játék hanyatlása a bonyolult eredményszámolással kapcsolatos, így kifejlesztették az automata számolókat. A közönségnek ezután nem volt más dolga, mint bejönni a centrumba, beírni a nevét a gépbe, s a többit már a számítógép végezte helyettük. Ezekkel a fölfrissítő programokkal felszerelték az összes pályát, így a bowling második virágkorát élhette. A pályák és centrumok sorra épültek egymás után, számuk az 1990-es évekre 250 fölé emelkedett. A piac kialakult, a mostani trend pedig az egész világon az, hogy a pályák hatalmas szórakoztatócentrumok formájában nyílnak meg annak érdekében, hogy az emberek különleges érdeklődésének megfeleljenek. Így a bowlingpályák mellett helyet kapnak mozik, éttermek, éjszakai bárok, üzletek is, mintegy szabadidő központtá alakítva a centrumot. Másik ötletes újítás volt az ütköző bowling. Az ütköző nem engedi a golyót a csatornába/vályúba gurulni, így a gyerekek, kezdők és junior játékosok is élvezhetik a játékot. Ezáltal születésnapi és egyéb mulatságok kedvenc helyszíne lett a bowlingcentrum, ahol kulturált környezetben, felszabadultan játszhatnak gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősek egyaránt. Az 1990-es évek közepétől számos bowlingcenterben jelent meg a galaktikus bowling, ahol a sötétben csak a bábuk világítanak, és számtalan fény- és hangeffektus teszi érdekessé a játékot.

A bowling szabályai

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat egy gurításból letaroljuk - ezt nevezzük strikenak -, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat - ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz.

Az eredmény nyilvántartása, számolása:

Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) fát, akkor a ledobott fák száma adja a mező értékét.

Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut (fát). E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá.

Strike-nak nevezzük jele (X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik.

Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. "bónuszdobást", mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.

A maximális, 300-as eredményt úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 12 kezdő dobás mindegyike strike!!! Magyarországon a hivatalos egyéni csúcs jelenleg 299 fa.

Splitről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn.

Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.
 
Forrás: