Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
A-F

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Debrecen Dynamites 36 (20) 381 3286 Debrecen
Szentendre Sleepwalkers - Szentendre
Sopron Westwind 36 (99) 329 585, 36 (30) 973 8114 Sopron
Óbuda Brick Factory 36 (1) 367 5628, 36 (30) 956 2061 Budapest III. kerület
Nemesvámos Sharks 36 (88) 265 665 Nemesvámos
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Baseball
Leírás
A Baseball története

A baseball eredete és elterjedése

Az amerikai emberek tudatában az él, hogy a baseballt 1839-ben a New York állambeli Cooperstownban egy bizonyos Abner Doubleday nevû tábornok ötlötte ki. Ám ez korántsem tekinthetõ történelmi ténynek. A baseball születésének idõpontjáról, a Spalding sportszergyártó cég elnöke által kinevezett bizottság döntött - úgy tûnik - önkényesen. A háromtagú testület a Nemzeti Baseball Liga korábbi elnökeibõl verbuválódott, s egyikük sem volt szakavatott kutató vagy történész. Mindennek tetejébe a határozatukat dokumentáló iratok a lángok martalékává lettek. A bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a baseball eredeti amerikai játék, semmiféle idegen gyökere nincs.

A baseball mellesleg rokonságban áll az angol krikettel. Hasonló ütõs-játékokat már az 1300-as években jegyeztek és játszottak - Európában és az öreg kontinensen kívül egyaránt - sokféle népi játék formájában. A magyar kapósméta vagy várméta szabályai kísértetiesen hasonlítanak a baseball szabályaira. Hazánkban ez a népi ütõs-játék sajnos a II. Világháború után kihalt, de érdekes például, hogy Finnországban a mai napig nagystadionokban rendezik a peszepallo (finn baseball) nemzeti bajnokság mérkõzéseit.

Az elsõk között tesz említést a baseballról Jane Austen angol írónõ egy 1798-ban megjelent munkájában Austenen kívül, jóval Doubleday tábornok elõtt, mások is megemlítették a baseballt, de azt nem tudjuk, hogy ezek a játékok mennyiben hasonlítottak a baseballra. Az angolok nagy kedvvel ûzték a rounders nevû játékot, melynek szabályai a baseballéra nagymértékben hasonlítanak. New Englandben a bevándorolt brit telepesek már az 1700-as évek elején játszottak rounderst, vagy ahogy a londoniak hívták: a fieldert. A szabályok idõrõl idõre különféle könyvekben is feltûntek, de az emberek többnyire a helyi szokások szerint játszották a játékot.

Az amerikaiak a rounderst fokozatosan alakították át baseballá. A mai értelemben vett baseball szabályainak kialakítását Alexander Cartwrigth-nak köszönhetjük, aki összegyûjtötte a játék leginkább elterjedt szokásait, és elõször nyomtatta ki a baseball sport szabálykönyvét. Az 1840-es évek környékén megalapította csapatát a New York Knickerbockers-t. Az elsõ hivatalosan feljegyzett mérkõzésen - 1846. június 19-én - a New York Nine csapata a New Jersey-béli Hobokenben 23-1 arányban verte a Knickerbockers-t. Érdekesség, hogy Cartwrigth nem játékosként, hanem játékvezetõként tevékenykedett a mérkõzésen. Ettõl kezdve a játék gyorsan terjedt az országban és a szabályok is fokozatosan csiszolódtak. Az 1861-1865 közötti polgárháború is nagyban hozzájárult a játék elterjedéséhez. A fogságba esett déli katonák sokat látták északi honfitársaikat baseballozni, és amikor a háború után hazatértek délre, jó hírét keltették a játéknak.

A legelsõ játékosok természetesen amatõrök voltak, de nem telt el sok idõ és a csapatok pénzt vagy állást ajánlva próbálták magukhoz édesgetni a jobb játékosokat. Megalakult a két amerikai profi liga: A Nemzeti Liga 1876-ban, míg az Amerikai Liga 1901-ben. A két liga 1903-ban "egyesült", a Major League Baseball elsõ World Series-ét (az észak-amerikai profiliga döntõje) is ebben az évben játszották.

A baseball tehát Amerikában született és hihetetlen népszerûségre tett szert az országban. Az egyszerû munkásembertõl az elnökig szinte mindenki lelkes híve és szakavatott értõje a sportágnak, amelyet a látványosság, a küzdelem, a kockázatvállalás, a pályán zajló események gyors, drámai változása és a játék egyszerre csapat- és egyénisportág jellege tesz nagyszerûvé.

Napjainkban a baseball már korántsem csak amerikai sportág. A játék az idõk múlásával átkelt az óceánon és elindult világhódító útjára.

A világháború után alakult meg a Japán profiliga, a szigetországban a sportág népszerûsége a sumó-éval vetekszik. De az egész Távol-Keleten nemzeti sportként kezelik a baseballt. Rendkívül magas színvonalon mûvelik Tajvanon, Koreában, de még Kínában is.

A sportág legjobbjainak másik nagy gyûjtõhelye a Karibi térség. Kubában a boksz mellett a másik államilag kiemelt sportágként ûzik. Az elmúlt évek Világbajnokságain és Olimpiai Versenyein rendre a kubai csapat szerezte meg az aranyérmet. A baseballt világszínvonalon játszák többek között Puerto Ricoban és Nicaraguában is.

Az óceániai térségben leginkább az ausztrál baseballal kell számolni. Az USA profi csapataiban több mint harminc ausztrál játékos található. Érdekes tény, hogy a Sydney Olimpia fõpróbájának számító Világkupát 1999-ben az ausztrál válogatott nyerte, ezzel feladva a leckét az olimpiára készülõ válogatottaknak.

Az öreg kontinensre az 1900-as évek elején került át a sportág, elõször természetesen Nagy-Britanniában vert gyökeret, majd ezt követte a többi európai ország. Néhány érdekesebb adat, a nemzeti baseball szövetségek alakulási dátumával: Nagy-Britannia 1890., Hollandia 1912., Franciaország 1914., Olaszország 1950., Lengyelország 1957, Csehszlovákia 1964. Az elsõ Európa Bajnokságra 1954-ben került sor. Az eddigi 26 európai kontinensvetélkedõrõl Hollandia 16, míg Olaszország 8 alkalommal tért haza gyõztesen. Látható tehát, hogy ez a két ország kiemelkedõen uralja az európai baseball életet. Az Európai Baseball Szövetségnek (CEB) jelenleg 38 tagországa van.

Magyarországon a baseball 1989-90 körül kezdett terjedni. A Magyar Országos Baseball és Softball Szövetséget öt klub alapította 1992. június 26-án. Az 1999-es Nemzeti Bajnokságra már 28 csapat nevezett. A Nemzeti Bajnokságokon eddig négy csapatnak sikerült gyõznie: 1992-1993: Budapest Islanders, 1994-1995: Budapest United, 1996-1997: Nagykanizsa Ants Thúry, 1998-1999: Szentendre Sleepwalkers.

Láthatjuk tehát, hogy mára a baseball már régen nem csak az amerikaik fura játéka. A Nemzetközi Baseball Szövetség (IBA) 108 tagországgalrendelkezik. Az olimpia hivatalos mûsorának megbecsült tagja a sportág, a 2000. évi olimpián a kosárlabdához hasonlóan már a profi játékosok is szerepelhetnek.
 
Forrás: