Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
A-F

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Szufla SE 36 (30) 947 0050 Budapest XIV. kerület
Eurokapu SE 36 (26) 311 234 Szentendre
ALU-KOR Asztalitenisz SE. 36 (1) 240-2869 Budapest III. kerület
Tiszaligeti Városi Körcsarnok 36 (56) 377 124 Szolnok
Zuglói Fitness Club 36 (1) 364 0254 Budapest XIV. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Asztalitenisz
Leírás
Az asztaliteniszhez hasonló játékot már Kínában a középkorban is játszottak. A "családfa" azonban nem ilyen egyszerű; Japán sporttörténettel foglalkozó kutatók állítják: ebben az időben már Japánban is volt ehhez hasonló népi játék.A XIX. század végén és a forduló után sokáig fakeretes ütőket használtak. Ezekkel csak kicsiket lehetett ütni, nyesni. Más trükköt az akkori felezőháló magassága sem tette volna le- hetővé.(2 cm-rel volt magasabb!)

A XX. század elején a labdamenetek számolása nem volt egységes. Angliában előfordult, hogy egy mérkőzés 50 (!) pontos játszmából állt. A számolási rendszert 1926-ban egységesítették, ekkor alakult ki a 21 pontos játszma. Érdekesség, hogy a közvetett adogatást - amikor az adogató félnek a saját térfelére kell leütni a labdát - Magyarországon találták ki.

A gumiütő megjelenésével átalakult a játék, kialakult a már említett nyesés, ami támadó és védő ütést jelent. Az asztaliteniszt főleg munkások, diákok játszották az 1900-as évek közepén. A sportág '52-ben "robbantott" a szivacsütő megjelenésével; ekkor kezdődött a japánok "korszaka". A következő meghatározó lépés 1959-ben történt: megjelent a szendvicsütő és elkezdődött a modern időszak.

A 70-es években az "öreg" kontinensen elterjedt a pörgetés, melyben újra a magyarok voltak a csúcson. Mindez persze csak történelem, melyből sokat merítve ma már több ezren állnak asztal elé, hogy szabadidejükben, amatőr szinten csatázzanak. A versenyszellem természetesen innen sem hiányzik, egy-egy labdamenet "küzdeniakarásban" a profikéhoz hasonlítható.

Nagy csatákat ma már versenyszerűen is lehet vívni; a sportágban dolgozó szakemberek számtalan szabadidős kupát rendeznek.
 
Forrás: