Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
A-F

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Pécsi Vasutas Sportkör 36 (72) 514 900 36 (20) 424 9019 Pécs
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Akrobatikus rock and roll
Ebben a sportágban regisztrált csapatok száma: 1
Leírás
A verseny rock'n'roll története

A versenysport fejlõdése egészen sajátos módon ment végbe, azaz a rock'n'roll-versenyeket, amelyek ténylegesen csak a 70-es években kezdõdtek, nem lehet az 50-es évek reneszánszának tekinteni. A zene, amely közkedveltségét tekintve hasonló, mint pl. egy Glenn Miller vagy Louis Amstrong Swing, ismét motorja lett ennek a fejlõdésnek, - hisz a fiatalok számára hasonlóak a mozgatórugók, - ezúttal mégis a "más", ill. a "különleges" és nem a "forradalmi", hanem sokkal inkább a "látványosság" volt az ami, a rock'n'roll-táncolást az ugrálóslépéssel és az akrobatikával oly vonzóvá tette.

Az akrobatika az elkápráztatás és a temperamentum mellett még egy sportos jelleget is magával hozott, ami megfelelt az ifjúkori dinamikának. Mivel a sportos oldal csúcsteljesítményeket és ezzel összefüggõen nagy erõbevetést igényelt, a rock'n'roll sportolók száma a szabadidõs rock'n'rolleresek nagyobb körén belül egy kisebb körre korlátozódott. A svájci René Sagarra hozta át Németországba a 70-es évek elején a rock'n'rollt, az arra jellemzõ ugrálóslépéssel. Ebben az idõben a rock'n'roll-versenyeken, amiket tánciskolákban vagy discothekekben tartottak, még többnyire a lapos lépések voltak érvényben.

A Német Rock'n'Roll Szövetség (DRRV), melyet 1975.12.13-án alapítottak, egyre nagyobb és jelentõsebb lett, hisz már a kezdetekkor megalkottak egy szabályzatot (most Verseny- és sportszabályzatnak nevezik) és egy értékelési rendszert, mint a versenyekre vonatkozó alapelveket: idõközben a DRRV már több mint 300 klubbal és kb. 25000 egyéni taggal rendelkezik, ami a legnagyobb világ rock'n'roll szövetségei között. A DRRV tagja a Német Táncsport-Szövetségnek és ezzel tagja a német sportcsaládnak.

A világ csúcsszövetségén, a World Rock'n'Roll Confederation-en belül (WRRC), amely több, mint 30 nezetet foglal magában, a német szövetség nemcsak nagyságát tekintve játszik jelentõs szerepet, de annak a ténynek köszönhetõen is, hogy a német rock'n'rollosok nemzetközileg a legeredményesebb sportolók közé számítanak.

A WRRC 1994-óta társult tagja az International Dance Sport Federation-nek (IDSF) és ezzel közvetlen tagja a General Association of International Sports Federations-nek is (GAISF).

Nemzeti és nemzetközi vonatkozásban 1985 óta táncolnak együtt amatõrök és profik a legmagasabb szinten 4 osztályban (korábban kategóriáknak hívták). A legalsóban, a D osztályban el lehet érni bizonyos sikerekáltal (bizonyos helyezések elérésével vagy megfelelõ számú gyõzelemmel más párok felett), hogy a következõ felsõbb osztályba, a C osztályba kerüljenek a versenyzõk. Ugyanígy lehet majd átkerülni a B, illetve az A osztályba. Az alsóbb osztályokban az akrobatikát erõsen korlátozzák vagy akár meg is tiltják. Ezt a figurakorlátozások által határozzák meg (része a Verseny- és sportszabályzatnak).

Az A osztályban az akrobatikus figuráknak szinte semmi korlátja nincs. 1994 januárja óta legfeljebb dupla fordulatok (például salti, csavar) engedélyezettek. 1990 óta nemzetközi síkona Világ- és Európa-bajnokságokon kívül létezik a World-Masters sorozat is, ennek alapján állítják össze a világranglistát. Itt a párok a megfelelõ fordulókban a K. o.-rendszer szerint táncolnak. Ezen kívül további nemzetközi versenyeket szerveznek a rock'n'roll-formációban a tanuló- és ifjusági kategóriában.

A verseny Rock'n'Roll történetét a Planétás kiadó gondozásában megjelent Wolfgang Steuer: Rock'n'Roll címû könyve alapján készítettük.
 
Forrás: