Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
A-F

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Aquincum Agility SE. 36 (30) 222 9258 Budapest III. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Agility (kutyás)
Leírás
Az agility (ejtsd edzsiliti) ma már jól ismert szabadidős tevékenység Magyarországon. Az "agility" szó szerinti fordításban ügyességet, gyorsaságot, fürgeséget jelent, amely átvitt értelemben is igaz, hisz ez a sport gyors, ügyes és irányítható kutyákat igényel.
Az Agility sport leginkább a lovassportból ismert díjugratásra hasonlít a legjobban, hisz annak mintájára jött létre. A kutyának a pályát adott idő alatt kell befutni, de az akadályok nem egyenes sorrendben követik egymást!
Az agality sportág Angliából származik, atyjának PETER MEANWELL-t tartják, Ő alakította ki a verseny szabály-rendszerét. Rájött, hogy valamivel ki kell tölteni a kiállításokon az űrt a bírálatok befejezése és a Best in Show program között.
Javaslatára kiépítettek egy igen egyszerű pályát, nyolcas (8) formájában. Ezen a pályán kellett végigfutniuk a versenyre benevező kutyáknak, úgy, hogy a pálya közepéről indultak, és oda is tértek vissza.
Az akadályok egyforma méretűek voltak, a kutyák gyorsasága volt a döntő. A mai agility-pályákhoz képest persze meglehetősen egyszerű volt a feladat.
JOHN GILBERT és PETER LEWIS (Peter Luis) tette meg a következő lépést:
  • GILBERT álmodta meg a pályát és az akadályokat,
  • LEWIS (Luis) pedig kidolgozott egy módszert, amely alapvetően a negatív kiképzési módszereket mellőző pozitív megerősítésen alapul.
A sportág népszerűsége gyorsan nőtt, hamar átlépte Nagy-Britannia határát. Előbb Franciaországban, majd egész Európában népszerű lett.
Ezeken a versenyeken bármilyen fajtájú ebek - fajtatiszták és keverékek is! - részt vehetnek. Egy-egy versenyen akár 100-150 kutyás páros is elindul.
Ma már évente rendeznek Agility Európa- és Világbajnokságot. Csak a VB zárt, ott a keverékek nem indulhatnak.
 
Forrás: