Sportjaink
Ezen az oldalon rövid ismertetőket találsz az egyes sportokról. Ha hiányzik a listából egy sportág ne habozz, írd meg nekünk és mi felvesszük.
G-K

Programok
Ha tudsz egy jó programot, oszd meg velünk is !
Intézmények
Név Telefon Város
Club Tihany 36 (87) 538 519 Tihany
Arlói Sport Egyesület - Arló
Tarján Íjász Egyesület 36 (30) 370 6543 Mátraszele
Fekete Nyíl Íjász Egyesület 36 (20) 428 3678 Ózd
A TEREM Harcm?vészeti Központ 36 (70) 949 3714 Budapest XIII. kerület
További intézményekért kattints ide !
Ha ismersz egy jó intézményt, ajánld nekünk is !
Íjászat
Leírás
Mi is az íjászat maga? Egy sport, ami örökre rabul ejt, akár szabadidős tevékenységként, akár versenyszerűen űzöd.Szellemi sport, amihez nem nyers erő kell, hanem technikai felkészültség, okos taktika. Mindemellett, ha soha nem leszel a bajnokok sorában, akkor is nyertes leszel, hiszen szabadidődet gyönyörű környezetben, jó levegőn töltöd el, jó társaságban, jó barátok között.

Főleg szellemi sport. Nemzetközileg elismert szakedzők szerint a siker 70%-ban a mentális (mondjuk ki: agymunka), 20%-ban a technikai felkészültség függvénye, és csak 10%-ban játszik szerepet benne a felszerelés. Természetesen a jól összehangolt, jó minőségű felszerelés!

Néhány hasznos tanács íjvásárláshoz

Mielőtt az íjászboltba sietnénk, el kell döntenünk egy alapvető dolgot: Melyik a domináns szemünk? Az esetek 90 százalékában a jobbszemes íjász a jobbkezével húzza az íjat, a balszemes a balkezével. Ezt nevezzük szem - dominanciának. Ennek a későbbiekben a célzásnál fontos jelentősége lesz, és most kell döntenünk, hogy jobb, vagy balkezes íjat vásároljunk.

A szem-dominancia megállapítására létezik egy végtelenül egyszerű, és gyors módszer. Először is 4 - 5 méter távolságra keressünk valami tárgyat (egy ajtókilincs, egy villanykapcsoló bőven megteszi). Aztán a baloldali kép alapján nyújtsuk előre mindkét karunkat, és az ujjaink begörbítésével képezzünk egy 6 - 8 cm átmérőjű kukucskáló nyílást, amin keresztül nézzük mindkét szemünkkel egyszerre a kiszemelt tárgyat. Majd a tárgyat folyamatosan figyelve, lassan közelítsük a kezeinket az arcunk felé, amint az a jobboldali ábrán látható. A kéz automatikusan a domináns szemhez fog közelíteni, és előtte áll meg. Ilyenkor azt hisszük, hogy mindkét szemünk látja a tárgyat. Ha most ezt a szemet becsukjuk, nem fogjuk látni a kiszemelt objektumot, csak a másik szemünk látja a kezünket.

Az íjászat sajnos köztudottan meglehetősen költséges sportág.Persze, mint minden, ez is relatív. Egy kezdő-felszerelés kihozható egy átlagos kerékpár árából, míg egy profi versenyíj mindennel felszerelve úgy félmillióra rúg (nálunk). Mivel a minőségileg megfelelő termékek zöme a tengeren túlról érkezik, áruk lényegesen magasabb, mint a gyártó országokban. Éppen ezért az első próbálkozásokhoz tanácsosabb olcsóbb, fa középrészű íjakat beszerezni. Az íj személyes holmi, senkitől ne várjuk el, hogy kipróbálásra odaadja méregdrága, saját stílusához hangolt felszerelését. A kezdeti sikeres, vagy sikertelen próbálkozások után, az olcsóbb, használt íj könnyebben eladható, hiszen ahol egyesület működik, ott mindig vannak kezdők is.

Néhány szó a nyílvesszőkről

A legprofibb íjászfelszerelésnek is gyenge láncszeme lehet a rossz minőségű, vagy csak rosszul megválasztott vesszőtípus. Az újdonsült íjvásárló igen gyakran esik abba a hibába, hogy jobb minőségű íja árát olcsóbb vesszők vásárlásával próbálja kompenzálni.Természetesen egy 20 000 forintos tanulóíjhoz nem vásárolunk EASTON X10-es vesszőket - darabonként 10 000-ért (2004-es adatok), de van egy bizonyos alsó minőségi határ, ami alá nem szabad menni, mert a rossz vesszők okozta sikertelenség kedvünket szegheti. Egy pályaíjász általában alumínium vesszőkkel kezd. Ezek súlyuknál fogva lassúbbak, jobban tolerálják a kezdő íjász oldási és egyéb technikai hibáit. Teljes távú versenyekhez viszont a korszerűbb, kisebb átmérőjű carbon, vagy a belül alumínium, kívül carbon bevonatú vesszők a legalkalmasabbak. Teremversenyekhez jól beváltak az alumínium vesszők legjobb minőségű változatai, de kint a pályán, főleg a hosszú távokon a minél kisebb átmérő hozza a legjobb eredményeket, mert az esetleges oldalszél ezek repülését befolyásolja legkevésbé.A nagy gyártó és forgalmazó cégek vesszőkiválasztási táblázatokban adnak általános útmutatást, de mindenkinek egyéni adottságai, felkészültsége, stílusa alapján kell eldöntenie, hogy számára milyen vesszőtípus a legmegfelelőbb.

A vesszőfogó tábla az íjászat fontos kelléke...

A legolcsóbb vesszőfogó gyerekeknek az egyszerű szalmabála.Szinte semmibe sem kerül, kiválóan megállítja a gyerekek gyengébb íjaiból kilőtt vesszőket, de elég nagy szemetet hagy maga után.

A Saunders cég kemény trópusi füveket varr zsákvászon szerű textilanyagba. Magyarországon nem forgalmazzák.
A Brittek máig legközkedveltebb vesszőfogója szalmafonatból készül.Előnye, hogy környezetbarát, nagy hátránya viszont, hogy iszonyúan nehéz, és olyan kemény, hogy a nagysebességű vesszők szinte "belesülnek".

Nálunk a legelterjedtebb az ún. Polifoam habból készült változat. Kíméli a grága vesszőket, nem nehéz, viszont környezetszennyező és nagyon drága.Az USA-ban inkább a hagyományos kerek formájú a kedveltebb, cserélhető középpel.

A nyílvessző drága, és sérülékeny eszköz. Bánjunk vele nagyon óvatosan. Ha a vesszőfogó tábla helyett a fűbe lövünk, könnyen előfordulhat, hogy csak fémkereső detektor segítségével fogjuk megtalálni, viszont, ha sikerül, akkor általában sértetlenül láthatjuk viszont. Óvakodjunk azonban a kemény tárgyaktól, mint pl. fal, kődarab, kerítés!

Versenyzni csak versenyen lehet megtanulni !!!

Az íjászpályán különböző anyagokból - polifoam, szalmafonat - készült ún vesszőfogó táblákra rögzített, a FITA által szabványosított lőlapokra történik a lövészet. Ezekből más és más méretűeket használunk, a verseny jellegének megfelelően. Felnőtt teljes távú bajnokságokon a hosszú távokon (90-70, ill. 70-60m-en) a lőlapok átmérője 122cm, mig a rövid távokon (50-30m), csak 80 cm. Teremversenyeken (18m) ún. három ábrás lőlapokat használunk, ahol a sárga kör átmérője mindössze 8cm. Egy ábrára csak egy vesszőt lövünk a teremversenyeken. Pályán a mind a négy távra 36 vesszőből álló sorozatokat lövünk, de 90-70m-en 6x6 vesszőt, míg 50-30m-en 12x3 vesszőt. Nem nehéz kiszámolni, hogy egy teljes távú verseny 144 értékelt lövésből áll. Holtverseny esetén az dönt, hogy ki tatált többször a 10-es kör közepén lévő "X10-es" körbe.

Az íjászpálya jogi értelemben lőtérnek minősül így ebből logikusan következik, hogy az idevonatkozó biztonsági feltételek megteremtése kötelező. Ezek közé tartozik pl., hogy a vesszőfogó táblák mellett jobb és bal oldalon, ezektől legalább 10 - 10m távolságra, és mögöttük 50 m - re piros zászlókat kell kitűzni!

Az íjakat csak a lőállásban tartózkodó íjászok húzhatják ki, a többiek a várakozási vonal mögött tartózkodnak, és várják, míg sorra kerülnek. Versenyeken még több szabály betartása kötelező. Bővebbet ezekről a FITA: Pálya-és Teremversenyek Rendezése, Levezetése című kiadványában olvashatsz, amelynek magyarra fordított változata beszerezhető a MÍSZ titkárságán.
 
Forrás: